Spis din have

Morbær / Mullbär

I Danmark vil man sjældent støde på andre arter af morbær end Sort -, Hvid - og Rød Morbær. Sort Morbær er den mest almindeligt dyrkede - den med bær som er værd at spise. Hvid Morbær dyrkes i Asien som foderplante til silkeorme. Har du egen erfaringer som du vil dele med andre, så skriv endeligt til os her

 

 

Generel dyrkning

 

 

Antal frø / vægt af frugter  
Planteafstand  
Plantedybde  
Rækkeafstand  
Rækkelængde  
Jordtype  
Andre grønsager mellem rækker

 

Såning/plantning Sort Morbær kan formeres ved frø. Lettere er det at formere planten ved aflægning, af stiklinger eller fra rodskud. Urteagtige stiklinger skæres af nyvækst om sommeren. Træagtige stiklinger tages efterår-vinter efter løvfald. Træer fra planteskolen kan være podet på Hvid Morbær.

Sort Morbær kan som ungt træ og på rodskud have indskårne, figenbladslignende blade. På voksne træer er bladene hjerteformede.  
Dyrkning Sort Morbær trives bedst på en lun og vindbeskyttet vokseplads, for eksempel espalieret op ad en mur, eller fritvoksende i en mindre have med godt læ til siderne. Mens træet er ungt og mest frostfølsomt kan man beskytte mod frostskader ved at dække det lidt med gran eller lignende. Morbærtræet kan blive op til 10 meter højt, men vokser ikke voldsomt hurtigt, og kan beskæres så det kan bruges også i mindre haver. Morbær træer bløder hvid mælkesaft ved såring. Ved at beskære sidst på sommeren, vil træet bløde mindst. Grene kan kortes ind til sidegrene eller knopper og større grene kan fjernes ved stammen.
Høst

 

Opbevaring