Spis din have

Jordbær / Jordgubbar

Jordbær er sommerens mest populære frugter. De er velsmagende og nemme at dyrke, selv i potter på balkonen eller terrassen. Børn synes det er fascinerende at se, hvordan de hvide blomster langsomt ændrer sig til saftige røde jordbær. 
Har du egen erfaringer som du vil dele med andre, så skriv endeligt til os her

 

 

Generel dyrkning

 

Hvis du vil formere dine jordbærplanter med aflæggere, er det en god idé at afmærke de planter, der giver mest udbytte. Aflæggere fra disse planter giver nemlig de bedste nye planter.

Se om dyrkning nede i teksten

 

Antal frø / vægt af frugter  
Planteafstand  
Plantedybde  
Rækkeafstand  
Rækkelængde  
Jordtype  
Andre grønsager mellem rækker

 

Såning/plantning  
Dyrkning

Jordbær i jordbærkrukker/potter:
Potterne skal have et godt dræn.
Brug pottemuld af en god kvalitet. Man kan endda købe specialkompost til jordbær.
Vand hver dag, navnlig i blomstringstiden. Når vejret er varmt, kan potterne tørre ud på én dag!
Stil potterne solrigt og i læ.
Potterne skal tages ind om vinteren.

Jordbær på friland:
Jordbær trives som plante bedst i halvskygge under skovlignende forhold, men den sætter mange flere bær i fuld sol. Groft sagt, er hemmeligheden ved at dyrke jordbær, at plante dem i solen og give dem de forhold, som planterne behøver for at trives, nemlig fugtighed helt op i jordoverfladen og masser af humus i jorden.

Hvis man tilfører jordbær store mængder kvælstof, giver det mange blade og få bær. Men jordbærrene skal selvfølgelig have adgang til de nødvendige mineralske salte, så med jordbærs lille rodnet er det nødvendigt, at der er et jorddække, hvor der hele tiden sker en nedbrydning af organisk materiale. Dette giver også en humusrig jord, som kan indeholde meget vand.

Inden man planter jordbærplaner ud, er det en god ide at løsne jorden godt og tilføre jorden en gang kompost – den skal ikke være helt omsat, og det skal ikke være en alt for kraftig kompost med store mængder husdyrgødning, da de små planter ikke har brug for ret megen næring.

I foråret kan man supplere jorddækket med plantemateriale eller måske bare et lag visne blade, men aldrig med kompost med stort kvælstofindhold.

Når bærsætningen er i gang, bør man tilføre lidt omsat kompost, hvis bladtilvæksten er minimal – det er ofte sådanne planter, der har ansat mange bær. Øverst kan man lægge et lag halm, som både holder godt på fugtigheden og giver så rene bær, at de kan spises lige fra planterne.

Høst

Afhængig af sorten, kan man plukke jordbær fra slutningen af juni til midten af august. Dette er i særdeleshed sikkert med de stedsebærende sorter.

Pluk først de modne jordbær, når de er helt røde, og pluk dem forsigtigt af planten. Pluk altid jordbærret med kronbladene. Dette forebygger sygdomme i planten, og jordbærret holder sig længere.

Opbevaring