Spis din have

Hindbær / Hallon

Hindbær kan være gule, orange eller røde, med mange smagsvarianter. Vi har både røde og gule, og vores ynglinge er helt klart de gule. Vi har aldrig smagt som søde og velsmagende bær som de gule.

Der er mange måder at dyrke Hindbær på, det afhænger om du vil have små, store, tidlige eller vælger specielle sorter. Har du egen erfaringer som du vil dele med andre, så skriv endeligt til os her

 

 

Generel dyrkning

En af fordele med hindbær er at de passer ind i en krog, eller et sted hvor du ikke kan dyrke andet. Selv i skygge kan de danne bær.

 

 

Antal frø / vægt af frugter  
Planteafstand  
Plantedybde  
Rækkeafstand  
Rækkelængde  
Jordtype  
Andre grønsager mellem rækker

 

Såning/plantning Det bedste plantetidspunkt er september eller oktober eller tidligt på foråret.

Hvis planterne skal bruges som hæk, skal de plantes med en afstand på ca. 40 - 60 cm. Skuddene kan understøttes eller bindes op med tråd. En hæk plantet nord/syd får det bedste og mest jævnt fordelte solskin. En enkelt hindbær i bedet eller i en krukke vil gerne have lidt mere plads.

Dyrkning

Efter plantning skæres grenene ned til ca. 50 cm. På denne måde svajer planten ikke for meget i vinden, og den danner nye skud fra rødderne. Når de nye skud er ca. 20 - 25 cm, kan de gamle skæres helt tilbage til jorden. I hække kan disse nye skud bindes løst til støttetrådene. 

Beskæring af sommerhindbær
For at forhindre at gamle planter bliver for buskede, kan man tynde ud i de unge skud i juni. Behold de tykkeste af de nye skud, da disse bærer mest frugt. Efter høst, i midten af juli, begynder de frugtbærende grene at visne. Det er et godt tidspunkt at fjerne dem på. De nye skud vil så også få lys nok.

Omkring midten af august kan de nye skud bindes op i en indbyrdes afstand af ca. 10 cm. Vælg ca. 8 stærke skud. Skud, der kommer op for langt fra planten, skal fjernes

Beskæring af efterårshindbær
Disse sorter bærer frugt på de nye skud, der er dannet samme sommer.

Planterne er 1-årige over jorden, men opfører sig som stauder og visner om vinteren.

Omkring december, efter høst og efter at bladene er faldet af, kan grenene skæres af ved jorden. Om foråret kan de nye skud evt. tyndes let ud. Dermed forbliver plant luftig og sund.

I hindbærhække kan de smidige nye skud bindes til støttetrådene i en indbyrdes afstand af 10 cm. Er der flere end 10 nye skud pr. meter, kan de fjernes, så snart de kan ses. Skud, der kommer op uden for hækken, kan også fjernes. 
Alle hindbær trives med bundvegetation, der binder kvælstof i jorden. Morgenfrue egner sig særligt godt til dette formål. Grav aldrig i jorden omkring hindbærrene, da dette forårsager uoprettelig skade på rødderne.

 

Høst

Sommerhindbær modnes i juli og august, alt afhængig af temperaturen om foråret. Når frugterne er dejligt røde, kan de plukkes. Skær altid frugten af med en lille stilk, som så fjernes, lige før frugten spises. På den måde bliver frugterne nederst i kurven ikke så nemt knust

 

Opbevaring Vi fryser hindbærerne. Så har vi hindbær hele året til kager og drinks. 

 

Gul hindbær dyrker vi selv. Giver ikke så mange frugter som de røde sorter - men smager fantastisk.