Spis din have

Tomat / Tomat

Der er mange måder at dyrke Tomat på, det afhænger om du vil have små, store, tidlige eller vælger specielle sorter. Har du egen erfaringer som du vil dele med andre, så skriv endeligt til os her

 

 

Generel dyrkning

 

 For at dyrke tomater udendørs må man have mindst 3½ månds varmt vejr med rigeligt solskin.Det er en god ide`at tilberede jorden til tomatplanten, samtidig med at man sår tomatplanterne indendørs.

Antal frø / vægt af frugter  
Planteafstand  30 cm
Plantedybde  30 cm
Rækkeafstand  30 cm
Rækkelængde  
Jordtype

 i drivhus

kompost eller plantesæk.

på friland

i ikke for lerholdig jord, gerne kompostblandet jord.

Andre grønsager mellem rækker

 

Såning/plantning

 Når der udplantes, skal jorden omkring rødderne forstyrres mindst muligt. Benytter man tørvepotter, gennemvander man blot potten og planter den, som den er. Benytter man såkasser, skæres jorden omkring hver plante i firkant med en skarp kniv helt ned til bunden af kassen.Gør dette to uger inden udplantningen, og forsøg at beholde jorden indtakt under plantningen.

Tomatplanten bindes løst til deres stokke med en blød snor, dette fortsættes så længe de vokser sig større.

Alle sideskud som forekommer i bladhjørnerne knibes, ellers får man vidtvoksende planter, som sandsynligvis ikke sætter frugt.

Dyrkning

Frøet sås frøet indendørs i løbet af foråret

Det er tomatplantens natur at forgrene sig kraftigt. Den bliver en tæt og busket plante, der sætter langt flere tomater, end den kan følge med til at udvikle. Derfor må antallet af sideskud begrænses. Det gør du ved at knibe de skud af, der dukker frem ved basis af bladene. Jo før, jo bedre. Nogle tomatsorter er også slemme til at danne stærkt forgrenede blomsterklaser, de såkaldte splitklaser. Klaserne lægger an til alt for mange tomater og må reduceres med en saks, hvis man vil have et godt udbytte af tomater med en fornuftig størrelse.
Høst

 Pluk tomaterne efterhånden som de har fået farve. Ved plukning af endnu ikke helt modnet tomat,  læg denne i vindueskarmen til modning.

Opbevaring Mørkt, køligt men ikke i køleskabet ( da de ellers mister smagen ). 

 

 

  Stegte grønne tomater
 
100  g. hvedemel
50  g. majsmel
1  tsk. salt
½  tsk. stødt peber
2   tørret basilikum
1   æg
 dl. mælk
4-5   mellemstore grønne (umodne) tomater
    olie til stegning
 

Pisk æg og mælk sammen i en anden skål, kom herefter alle tørre ingredienser. Rør dejen sammen.

Skær tomater i tykke skiver (½-1 cm).

Varm en pande op med ca. ½ cm olie. Dyp tomatskiverne i dejen og steg dem i olien ca. 1 minut på hver side.