Spis din have

Gulerødder / Morötter

Guleroden er en vitamin bombe, som bruges rå eller behandlet.  Det vigtigste indhold i gulerødder er karotinet, som i vores organisme omsættes til A- vitamin. Ingen andre grønsager eller frugter indeholder tilsvarende mængder af dette vitamin, som blandt andet forbedrer synsevnen. Prøv f.eks. at komme revet gulerod i farsen, når du laver frikadeller.

Gulerødder er en afgrøde for tidligt klima. De kan sås meget tidligt om foråret.

Der er mange måder at dyrke Gulerødder på, det afhænger om du vil have små, store, tidlige eller vælger specielle sorter. Har du egen erfaringer som du vil dele med andre, så skriv endeligt til os her

 

 

Generel dyrkning

 

Antal frø / vægt af frugter  1
Planteafstand  5 cm
Plantedybde  1 cm
Rækkeafstand  30 cm
Rækkelængde  som der er plads
Jordtype

 Sandet muldjord er ideel for dem.

Stiv lerjod er ikke godt,men hvis det er såforholdene, kan jorden forbedres betydeligt med rigelige tilførsler af møg eller kompost. ( brug ikke frisk møg umiddelbart inden såningen af gulerødder, det gør dem seje og vandige.

 

Andre grønsager mellem rækker

 Prøv at veksle mellem rækker af gulerødder og rækker af løg. Dette siges at holde både gulerodsfluen og løgfluen borte, da de to planters udsendte lugtsignaler "overdøver" hinanden.

 

Såning/plantning

April til Juni. Så nogle enkelte rækker i April måned og så nogle flere enkelte rækker hen over sommeren, da du har glæde af dem over en længere periode.

Så du på friland med det samme, finder du hurtigt ud af at gulerødder ikke spirer særligt hurtigt. Det betyder at ukrudtet kommer op først. Så kan det være lidt svært at se rækkerne med gulerødder.

Derfor bør du så skiftevis radiser eller salat med gulerødder - i samme række. Radiser og salat kommer hurtigt op, og du kan se rækkerne.

 

Dyrkning

 Rens ud imellem rækkerne, hyppig vanding og tilsæt tilskud af kvælstofgødning.

 

Høst

 Trækker man sine gulerødder op af rækken på må og få, tiltrækker man gulerodsfluen. Så hvis man tager tidlige gulerødder op til brug om sommeren, skal man starte i den ene ende af rækken.

Hovedafgrøden til vinteropbevaring kan blive stående i jorden til et stykke hen på vinteren.

 

Opbevaring

 Kan om vinteren opbevares køligt, frostfrit, luftigt og i sand. Anbring gulerødderne så de ikke berører hinanden.