Spis din have

Lavendel / Lavendel

Lavendel som blomstrer giver en fantastisk duft. Den bruges tørret i klædeskabet, for at tage den indelukkede lugt. Har du egen erfaringer som du vil dele med andre, så skriv endeligt til os her

 

 

Generel dyrkning

Bruges lave klippede hække i urte- eller rosenhaven. Som spredte planter i solbede på terrasser osv. Blomsterne kan tørres

 

Antal frø / vægt af frugter  
Planteafstand  
Plantedybde  
Rækkeafstand  
Rækkelængde  
Jordtype Ikke alt for næringsrig jord. Mange anbefaler at dække jordoverfladen med sand.
Andre grønsager mellem rækker

 

Såning/plantning

Større planter formeres nemmest ved at dele dem. Det er normalt ikke svært at stiklingeformere den, men der er nogle ting man skal være opmærksom på. Man tager ca. 7 cm. lange topskud og stikker 2-3 cm. ned i jorden. Man fjerner bladene fra den del der kommer under jorden. Stiklingerne stilles et let skygget sted, meget gerne i drivhus eller lignende. 

Ved stiklinger om foråret eller efteråret. Man "river" i en gren oppefra og nedefter, så der medfølger et "knæ" Dette sættes i kompostjord eller plantemuld i potte, og vandes let. Der sættes gennemsigtigt plastic over så fugten bliver der. Efter ca. 3-4 uger vil der være dannet rod og en ny plante er klar.

Frøformering driller meget ofte. De kan være 1-3 måneder om at spire ved ca. 15 grader C. En periode med lavere temperaturer kan ofte hjælpe på spiringen.

Dyrkning

Den dyrkes i fuld sol, bedst på en . Vanding er sjældent nødvendigt. Planten har en tendens til at blive lang og ranglet, hvorfor den bør skæres tilbage hvert forår. Man skærer den kun så langt ned, at der stadig er blade tilbage på stænglerne. Hvis de skyder fra jorden, kan man skære dem helt ned. Ældre planter der er blevet ranglede kan flyttes og graves lidt dybere ned så den bliver mere kompakt igen

Høst

 

Opbevaring Tørring