Spis din have

Havens ydre forhold

Ligegyldigt om din have er stor eller lille, er der nogen ydre forhold, der bør påvirke dit valg af planter og din indretning af haven.

Når du dyrker din have er det ofte en række lokal kendte planter du vælger. Det er planter som du er sikker på vil kunne klare sig, og give et vist udbytte.

Men det kunne jo være lidt sjov at dyrke noget naboen ikke har! Der er en række forhold, du skal være opmærksom på når du dyrker lokal kendte planter og specielle planter

Klima

Frost

Det er svært at gardere sig mod frost. Der er dog muligheder for at af hjælpe de værste skader

  • Brug drivhus eller plasic tunneler for at forlænge vækstsæsonen
  • Forspiring giver planterne en robusthed til at klare en nattefrost
  • Hvis planterne bærer frugt, kan man overrisle planterne med vand! for at forhindre frostskader
  • Dække af granris
  • Cirkulation af luft (vind). Et bed der har en moderat vindpåvirkning, er bedre beskyttet end et bed uden vind.

Vind

Du skal være meget opmærksom på hvilke planter, der tåler meget lidt vind. På din plan for haven skal du angive de typiske vindforhold, der hersker i haven. Husk at et plankeværk er en meget dårlig vindbryder. Vinden  hvirvler over det tætte hegn og kan skade planterne på den anden side. Et åbent hegn lader vinden passere samtidligt med at sætte vindhastigheden ned.

Vand

 

 

Beliggenhed

I mange have bøger ser man, at det er vigtigt om haven vender nord-syd eller øst-vest. Problemet kan være at vende haven rigtig i de parcelhusområde man bor i. Naboerne vil nok brokke sig lidt.

Det er optil dig at indrette haven ud fra de muligheder der er. Har du på din grund en nordvendt skråning, skal du f.eks. ikke undervurdere mulighederne for drive tidligere frem end på en sydvendt skråning.

På en sydvendt skråning kan kartoflerne ofte ikke overleve en uventet sen nattefrost.

 

 

Skygge

Skygge kan være dejligt i den oplevende have. Men i den dyrkende have kan skygge både være et kæmpe plus og et kæmpe minus.

For meget skygge kan forhindre planterne i at gro, og for lidt kan brænde dem af. Ofte taler man om halvskygge som løsningen.

Har du træer i haven skal du sørge for at holde dem i en højde hvor de ikke skygger for meget. Har du frugttræer skal de beskæres til den højde, hvor du kan nå de øvre frugt - uden brug af stige.

I din plan over haven, skal du medtage skyggeforholdene gennem årstiderne. Det giver dig et overblik over hvilke planter du skal plante hvor.

 

 

Jord