Mindre skrift Større skrift


Privatlivs og cookiepolitik

Haven gennem året

Vejledninger til frugt, grønsager og krydderurter


Brombær / Björnbär

Brombærrene i naturen har torne – og det er nok den største ulempe ved brombærdyrkning i haven, at man hele året er i fare for at blive revet til blods, når man et kort øjeblik ikke tager sig i agt. Desværre har de tornefri sorter også nogle dårlige egenskaber. De fryser lettere ned om vinteren, så bor man på udsatte steder, bør man ikke vælge tornefri sorter. Men i de mildere egne af landet og på beskyttede voksesteder i villahaver, er der ikke problemer med overvintringen.

En anden dårlig egenskab er, at de sår sig, og at frøplanterne har torne som river mindst lige så meget som de vilde. Frøspredning af kulturformen med de fligede blade til naturen er bestemt heller ikke ønskelig. Der er i handlen desværre planter af tornefri sorter, hvor bærrene er til den sure side og er svære at plukke. Men det er ikke et generelt problem.. Har du egen erfaringer som du vil dele med andre, så skriv endeligt til os her

 

 

Generel dyrkning

 

 

Antal frø / vægt af frugter  
Planteafstand  
Plantedybde  
Rækkeafstand  
Rækkelængde  
Jordtype Brombær skal ikke direkte gødes, men jorden bør holdes dækket.
Andre grønsager mellem rækker

 

Såning/plantning

Brombær er meget lette at formere vegetativt. Læg i efteråret en sten ovenpå en ranke, og den vil allerede næste forår være begyndt at slå rødder.

 

Dyrkning Brombær i haven:
Brombær er flerårig, men som med hindbær er skuddene to-årige. De vokser frem som lange ranker det første år, blomstrer og sætter frugt det andet år, og visner derefter normalt ned i løbet af den følgende vinter. Disse afbårne grene skal fjernes, men vent til foråret, da det måske kan være med til at give en bedre overvintring.

Især de første år efter plantning er brombær følsomme for udtørring i frostperioder. Fordampningen kan reduceres ved, at skuddene lægges på jorden og dækkes meget let med halm eller løv.

Brombærkrat eller espalier:
Til fritvoksende brombær kan man sætte nogle granrafter med god afstand, og efterfølgende spænde nogle klatresnore ud imellem dem. På den måde holdes bærrene mere rene og tørre, og sol og varme kan bedre modne bærrene. På lignende måde kan man lade brombær overvokse f.eks. et gammelt raftehegn.

Brombær kan dyrkes på et espalier og fylder da ikke ret meget i bredden. Til gengæld skal et espalier til én plante være min. 5–6 meter langt. Rankerne på gamle planter bliver let 3–4 meter lange.

Brombær sælges normalt i potter og plantes efterår eller forår. De sorter, som har delvist vintergrønt løv skal plantes først i september eller i foråret. Ved plantning i efteråret skal man også huske, at der kan blive brug for vanding sent på året, da planten ikke mister løvet, men har et stort vandforbrug og endnu ikke har rødder, som kan hente vand fra et stort areal. 

Vi har vores brombær i espalier (eller mere op af et læhegn) og det er en fin måde at dækker og skabe ly. 
Høst

 

Opbevaring Vi fryser vores brombær. De frosne brombær bruger vi i kager etc.

 

 

 
 
Publiceret : 21-03-2008 Sidst rettet : 22-08-2010
Ansvarlig : Websigner Admin Kontakt :

...
     

Websigner © 2001-2023