Mindre skrift Større skrift


Privatlivs og cookiepolitik

Haven gennem året

Vejledninger til frugt, grønsager og krydderurter


Majroe / Rova

Der er mange måder at dyrke Majroe på, det afhænger om du vil have små, store, tidlige eller vælger specielle sorter. Har du egen erfaringer som du vil dele med andre, så skriv endeligt til os her

 

 

Generel dyrkning

 

 

Antal frø / vægt af frugter  
Planteafstand

Da majroer høstes unge, behøver hver plante ikke så meget plads til at udvikle sig på, og der kan med fordel bredsås i en bred rille og med 30–40 cm afstand til naborækkerne.

 

Plantedybde  
Rækkeafstand  
Rækkelængde  
Jordtype  
Andre grønsager mellem rækker

 

Såning/plantning

I foråret sås 1. hold, så snart jorden er bekvem sidst i marts eller først i april. 2. hold sås 2–3 uger senere, ca. midt i april. Derefter kan det ikke betale sig at så igen førend sidst i juli. Så 3. hold ca. 20. juli og 4. hold 10–14 dage senere. Selv om det er hedebølge, sår man alligevel og holder vandet – majroerne kan kun nå at udvikles, hvis man sår i den periode.

 

Dyrkning

Majroer er meget nemme at dyrke. Det er en hurtigudviklende grønsag: 70–80 dage efter såning høster man, og det kan lede tanken hen på at bruge majroer som mellemafgrøde mellem rækker med grønsager med lang udviklingstid. Men især i eftersommeren bliver majroerne meget store med 30–40 cm høje blade.

Majroer tilhører kålfamilien, og derfor et det en god ide at dække dem med insektnet for efterårsafgrødens vedkommende. 3. hold skal sås på det tidspunkt, hvor man også sår ræddikker og orientalske bladgrønsager, som også tilhører kålfamilien. Det er en god ide at så alle disse arter i et bed og sætte buer over med insektnet fra starten, så man helt undgår at de ædes af kållarver. Bionet er bedre til formålet end fiberdug, da det ikke holder på varme og fugt som fiberdug.

 

Høst

Majroer høstes unge i en størrelse på 4–10 cm. I foråret høstes de meget små, da de ellers når at blive stærke og træede i varmen. I efteråret kan de fint bruges i 10 cm-størrelsen til varm mad. Til salat er de dog bedre i 5–7 cm-størrelsen.

 

Opbevaring

De tåler ikke frost. I efteråret kan de tages op og gemmes i sand til senere forbrug. Noget af det sprøde går dog af dem, når de tages op, så til frisk forbrug er det en god ide i stedet for at dække dem og høste på friland, indtil det bliver vinter med hård frost.

 

 

 

 
 
Publiceret : 21-03-2008 Sidst rettet : 17-05-2012
Ansvarlig : Websigner Admin Kontakt :

...
     

Websigner © 2001-2024